Kuva: nullplus / Shutterstock.com

Turun Sanomat (24.2.17) kirjoittaa Ahvenanmaan kautta toimineesta suomalaisesta verkkokaupasta, jota epäillään arvonlisäveron kiertämisestä miljoonien eurojen edestä. Yritys on epäilyjen mukaan väärinkäyttänyt Ahvenanmaan maakunnan veroetua. Yhä useampi suomalainen verkkokauppa toimittaa tuotteensa Ahvenanmaalta käsin. Kannustimena vaikuttaa alv-käytäntö, johon Euroopan komissio haluaa puuttua.

Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen

EU:n ulkopuolelta tuotava tavara, jonka arvo on alle 22 euroa, on vapautettu maahantuonnin arvonlisäverosta. Koska Ahvenanmaa ei kuulu EU:n veroalueeseen, ei myöskään Ahvenanmaan kautta lähetettävistä lähetyksistä tarvitse maksaa arvonlisäveroa lähetyksen arvon jäädessä alle 22 euron. Lisäksi jos arvonlisävero on jäänyt alle viiden euron, sitä ei ole tarvinnut periä asiakkaalta, eikä myöskään valtio ole perinyt sitä yrityksiltä.

Nykyinen alv-käytäntö on asettanut eri asemaan EU-jäsenvaltiot ja unionin ulkopuoliset valtiot sekä EU:n veroalueen ulkopuolelle jäävät alueet – kuten Ahvenanmaan maakunnan. Tämän vaikutukset ovat näkyneet konkreettisti esimerkiksi verkkokaupan alalla: EU:n alueella vastaavista myynneistä on maksettava arvonlisäveroa tavaran arvosta riippumatta (EK 2.12.16).

Ahvenanmaan kautta tai EU:n ulkopuolelta toimivat yritykset ovat paremmassa asemassa verrattuna Manner-Suomen ja EU:n sisällä operoiviin yrityksiin.

Turun Sanomissa kerrotaan, että ”verkkokaupan yleistyttyä voimakkaasti yhä useampi suomalainen nettikauppa onkin ryhtynyt hyödyntämään Ahvenanmaan laillista veroetua. Nyt EU haluaa panna stopin halpojen pakettien verovapaalle rallille koko yhteisön alueella – myös Ahvenanmaalla.”

Osa laajempaa muutosta

Euroopan komissio teki pienpakettimyynnin verorajojen poistamista koskevan esityksen joulukuussa 2016. Päätöstä odotellaan vuoden kuluessa, mutta maakohtaisten tietoteknisten muutosten takia tarvitaan siirtymäaika, joka siirtää muutoksen käytännössä vuoteen 2021.

Pienpakettiveromuutos on vain yksi osa EU-komission laajempaa suunnitelmaa. Myös e-kirjoille ja -lehdille sekä start-up- ja mikroyrityksille on luvassa alv-käytäntöjä yhtenäistäviä veromuutoksia.

Yksi merkittävimmistä uudistuksista koskee kuitenkin verkkokauppaa. Nyt kauppiaan on rekisteröidyttävä alv-rekisteriin jokaisessa maassa, jossa kauppias haluaa tehdä kauppaa. Aika menee siis raskaaseen paperisotaan ja byrokratiaan.

Muutaman vuoden päästä sama tapahtuisi yhden keskitetyn palvelupisteen kautta (One-stop-shop). Se jos mikä olisi tervetullut apu verkkokauppiaan arkeen.

Lähteet:

TSNettikauppa jätti miljoonien eurojen verot maksamatta veroedun verukkeella

EKKomissio haluaa helpottaa verkkokaupan arvonlisäverokohtelua