Viikko sitten tehtiin EU:ssa merkittävä avaus: Komissio päätti tehdä lakialoituksen, jossa kiellettäisiin kokonaan maantieteellisiin rajoihin perustuvat aluerajoitukset ja siirrytään kohti yhtenäisempää ja läpinäkyvämpää hinnoittelua myös logistisesti. Eli ts. tavoitteena on, että kuka tahansa EU:n alueella voisi ostaa muistakin EU-maista tuotteita ilman rajoituksia tai ylimääräisiä ”sakkoja”.

Vapaa digitaalinen kaupankäynti otti ison askeleen EU:ssa, kun komissio päätti suunnata kohti vapaata ja yhtenäistä digitaalista kauppa-aluetta (Digital Single Market).

Nyt eri jäsenmaissa on täysin erilaiset käytännöt ostettaessa tuotteita tai palveluita muista EU-maista.

Toiset tarjoavat erikoisalennuksia oman maan kansalaisilleen, toiset uudelleenohjaavat ostajan pakolla ”oman alueensa” verkkokauppaan, ja osa jopa estää suoraan tietyistä maista tulevat ostokset. Euroopan komission tekemässä tutkimuksessa selvisi, että vain 37 prosentissa verkkokaupoista pystyi ostamaan ulkomailta.

bi_tilasto
Lähde: Business Insider E-Commerce Briefing 1.12.2016

Kaikista estoista huolimatta muista EU-maista ostaminen on noussut edellisvuodesta 12% ja muodostaa jo 15% kaikesta digitaalisesta kaupankäynnistä.

Mikäli komission suunnitelma toteutuu ja esteet hävitetään, on selvää että vapaa kilpailu EU:n sisällä lisääntyy ja meille kaikille tulee hurjasti lisämahdollisuuksia tehdä verkkokauppaa EU:n sisällä. Ainakin verkkokaupan puolella olemme sitten kaikki yhtä ja samaa EU-kansaa.

Lue lisää:

Geo-blocking: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/geo-blocking-digital-single-market

Digital Single Market: http://bit.ly/2hg0ROe

Lakiehdotus: http://bit.ly/2g9FDMK

Tilastoa: http://bit.ly/2g9ppIv

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here