HS uutisoi jo aiemmin MTK:n avanneen oman ruoan verkkokauppansa. MTK:n verkkokauppa poikkeaa tosin perinteisestä mallista, sillä siellä tuottajat voivat myydä ruokaa suoraan kuluttajille.

Suomessa on vuosia toiminut muutama perinteisempi ruokaverkkokauppa, jotka eivät aiemmin ole vielä ottaneet kunnolla tuulta purjeisiinsa, mutta nyt uutiset lupaavat ”ostoikkunan” avautuvan Suomessakin.

Kasvusta kertovat esim. S-Ryhmän ruokaverkkokaupan luvut, jotka ovat jopa 40% suuremmat tänä vuonna. Ruokakeskolla puolestaan ruoan verkkomyynti on tuplaantunut kuluvana vuonna. Ensimmäiset toimijat kilpailevatkin nyt elintärkeistä markkinaosuuksista. Kasvulukujen kohdalla on silti huomioitava, että Suomessa ruoan verkkokauppa edustaa edelleen hyvin pientä osaa koko päivittäistavarakaupasta. Olennainen kysymys onkin, mikä on ruoan verkkokaupan kasvupotentiaali tulevina vuosina? 

Suomen ruoan verkkokaupan potentiaalia arvioitaessa voidaan hakea perspektiiviä Ruotsin markkinasta. Ruotsissa ruoan verkkokaupan odotetaan kasvavan tänä vuonna 40% ja saavuttavan noin 600 miljoonan euron myynnin. Mikäli kasvuennuste toteutuu, niin Ruotsin ruoan verkkokaupan koko tulee tuplaantumaan kahden vuoden takaisesta (Ehandel.se). Tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan Suomen ruoan verkkokaupan euromääräinen myynti Suomessa vuonna 2015 oli noin 26 miljoonaa euroa.

Nytkin joka viides ruotsalainen on jo ostanut ruokaa verkosta ja kohta sen tekee siis yhä useampi. Kasvua vauhdittavat ruokajättien, kuten ICA, Willys ja Hemköp aktivoituminen verkossa. Mathemin verkkokaupan hakuluvutkin ovat kasvaneet vuoden 2016 ensimmäisellä vuosipuoliskolla huimat 76,5%, joten kaikki ennusmerkit näyttävätkin, että nyt alkaa ”ruokaverkkokauppojen aika”.

HS:n juttu MTK:n ruokakaupasta: http://www.hs.fi/talous/a1471495504443

Talouselämän juttu ensimmäisistä ruokaverkkokaupan toimijoista Suomessa: http://www.talouselama.fi/uutiset/kotiovelle-vaikka-tappiolla-ruuan-verkkokauppa-ei-kannata-suomessa-6576780

Lue lisää Ruotsin ruoan verkkokaupasta:
http://ecommercenews.eu/huge-growth-online-food-industry-expected-sweden/
http://www.ehandel.se/Mat-pa-natet-upp-38-procent-under-andra-kvartalet,8496.html

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here